Kakamega

Kenyában sajnos kevés erdő van. A brit imperialisták kb minden kipusztítottak hogy teát, kávét és egyéb tropikális bútorokat építsenek. A függetlenség után a kevés maradék pedig tovább felvágták hogy eltüzeljék, ültessenek a kis és nagyobb mezőgazdasági termelők. Közben a népesség meg ötven szeresedett. A 19 század elején 1 millió ember élt itt, most 40 millió ember él itt.  A végén csak 1% erdő maradt!

Szóval végre eljutottam a utolsó tropikális ős erdőben. 70km Kisumutól. Egy botanikus haveromnál voltam aki próbálja ezt az állapot megmenteni és javítani. Ő egy saját arborétum telepit már 10 éve az védett őserdő szélén. Sók sók csodát láttam…

A telek méret kb 15Ha és a erdőkert-permakultura jegyében fejleszti. kukorica-nád mono-kulturális mezőket veszfel folyamatosan munkában. .Hosszabb mulcozás cukor nád maradékal ültet  fontos a nitrogén tápláló fajok. Erre van egy tropikális csoda fegyer A FEKETE AKÁC.  (szereztem magokat) A remek fa az egyik legjobb dolog a talaj javításhoz. 5-6 év után lehet kivágni, lazitja a földet.

Ezek után lehet leginkább mást fát telepíteni mert több mint 2000mm eső esik és mindenhonnan jönnek a magok. A völgy mélyében lehet egy tó rendszert építeni. Nedvesen jól nő a bambusz  építéshőz is kiváló. Itt van 6-7 fajta, köztük a némelyik 40m magas.Megabambusz. Van még sók más csoda ami nehéz sorolni, például csípős pamut fa vagy tai kürris fa….

Gyertek találtam egy kis paradicsom..

 

  y            

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s